Ziarna czarnuszki – poznaj ich właściwości

Ziarna czarnuszki coraz częściej znajdują miejsce w naszych kuchniach. Nadają się idealnie do przyprawiania całej gamy potraw. Mają specyficzny smak i z powodzeniem mogą zastąpić, znany nam dotąd pieprz. Są chętnie wykorzystywane nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i wielorakość zastosowań, ale także właściwości istotne dla naszego organizmu. O czym warto wiedzieć?

Ziarna czarnuszki – nie tylko na odporność

Czarnuszka jest w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ponadto korzystnie wpływa na układ krążenia, między innymi obniżając ciśnienie krwi. Przyspiesza gojenie się ran i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Ziarna czarnuszki, nazywane również czarnym kminkiem, wykazują właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

W kuchni możemy stosować nie tylko całe ziarna, ale i zmielone. Doskonale sprawdza się olej z czarnuszki. Należy jedynie pamiętać, że ten ostatni może być stosowany tylko i wyłącznie na zimno. Wpływa na to fakt, że po podgrzaniu niestety traci swoje właściwości.

Same zaś ziarna można z powodzeniem dodawać do pieczonych, domowych chlebów, sałatek, zup czy nawet bigosu. Świetnie komponują się z domowym serem oraz duszonymi potrawami. Niezależnie od tego, do jakiego dania czy produktu zostanie dodana czarnuszka, podkreśli jego walory smakowe. Poza tym dodając nutę swojego aromatu, który przypomina przyprawy korzenne, pozwoli stworzyć naprawdę niesamowite kompozycje kulinarne.

Inne korzyści czarnuszki

Ziarna pozyskiwane z czarnuszki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwskurczowe. Są w stanie podziałać ochronnie na wątrobę, jak i wykazują właściwości przeciwcukrzycowe. Chronią nerki i wspomagają naszą walkę z rozmaitymi dolegliwościami bólowymi.

Badania, które przeprowadzano laboratoryjnie, a także wykorzystując gryzonie, jak dotąd udowodniły, że ziarna czarnuszki prawdopodobnie wykazują działanie antynowotworowe. Zawarte w nich substancje przyczyniały się do śmierci komórek odpowiedzialnych między innymi za białaczkę, raka piersi, raka okrężnicy i nie tylko. Tego typu właściwości przypisuje się substancji tymochinon, która to stanowi główny składnik oleju lotnego nasion pochodzących z czarnuszki.

Znajdź w swojej kuchni miejsce na czarnuszkę

Poza wcześniej wymienionym składnikiem, który wydaje się być najważniejszym póki co, ziarna czarnuszki oferują nam o wiele więcej. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, liczne minerały, flawonoidy i saponiny, a także beta-karoten.

Jeśli lubimy przyprawy i szukamy tych, które są nam w stanie zaoferować coś więcej niż tylko walory smakowe, ziarna czarnuszki powinny znaleźć swoje miejsce w naszej kuchni. Szybko docenimy je za możliwości zastosowania, a przy okazji skorzysta na nich organizm.

 

Comments

  1. Pingback: Czarnuszka – cudowny środek na wszystko?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge