Sposób na pieczywo, czyli jak przechowywać

Sposób na pieczywo, czyli przechowywać, by nie pleśniało

Współcześnie coraz więcej ludzi przechowuje chleb w zwykłych foliowych torebkach. Najczęściej są to te same, w których pieczywo zostało przyniesione z piekarni lub sklepu. Takie przyzwyczajenie jest po prostu wygodne. Jednak czy służy naszemu zdrowiu? Jak długo można przechowywać chleb w foliowych workach? I gdzie podział  się dawny, dobry zwyczaj trzymania pieczywa w chlebaku?

Niestety, współcześnie chlebaki zostały nieco zapomniane. A szkoda. Jak się bowiem okazuje, nadal jest to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie pieczywa.

Dlaczego nie foliowe torebki?

To niestety najgorsza z możliwości, na jaką można się zdecydować. Foliowe worki tworzą specyficzne środowisko, w którym pieczywo szybko pleśnieje. W praktyce nie powinno być przechowywane w nich dłużej niż przez dwa dni.

Para wytwarzana pod wpływem ciepłego jeszcze pieczywa sprawia, że wewnątrz folii powstaje wilgoć. Ciepło i wilgoć to natomiast idealne miejsce dla rozwijającej się pleśni. W początkowym etapie rozwoju pleśń jest jeszcze niewidoczna dla człowieka. Jej zarodniki są bardzo małe, a delikatny, biały nalot najczęściej mylony jest z mąką. Sprawia to, że wiele osób zjada pieczywo z pleśnią, nawet o tym nie wiedząc.

Pleśń i jej wpływ na organizm

O ile sama pleśń nie jest niebezpieczna dla człowieka, to wytwarzane przez nią mykotoksyny już tak. To karcynogenne związki, które mogą przyczyniać się do powstawania wielu groźnych chorób u ludzi. Mogą też powodować mutacje w kwasach rybonukleinowych. Najbardziej narażone na ich szkodliwe działanie są niestety dzieci.

Przechowywanie pieczywa w chlebaku

Chlebaki kuchenne, w przeciwieństwie do foliowych torebek, zapewniają stały dopływ powietrza do pieczywa. Dzięki temu pieczywo lepiej “oddycha” i nie powstaje wilgoć. Przechowywanie w chlebaku jest znacznie bezpieczniejszą metodą, która ogranicza zarówno powstawanie pleśni, jak i wysychanie pieczywa.

Jak dbać o chlebak?

Aby chlebak długo zachował swoją funkcjonalność i ograniczał psucie się pieczywa, powinien być odpowiednio pielęgnowany. Nie wolno zapominać o jego regularnym wietrzeniu. Należy utrzymywać go w czystości, a co dwa tygodnie przetrzeć ściereczką zwilżoną wodą z octem. Czemu ma służyć taki zabieg? Pozwala on pozbyć się ewentualnych zarodników pleśni, które mogły  dostać się do pojemnika na chleb z powietrza. Dbając o jego czystość, zyskujesz pewność, że pieczywo przechowywane jest bezpiecznie.

Do wyboru, do koloru

Jeśli martwisz się, że chlebak może nie pasować do wystroju Twojej kuchni, przyjrzyj się dokładnie różnym modelom pojemników na chleb, które można współcześnie kupić w sklepach. Różnią się między sobą wielkością, kształtem oraz sposobem otwierania. Różny może być również materiał, z jakiego wykonany zostanie chlebak. Do czynienia możesz mieć z chlebakami wykonanymi ze stali, drewna, ceramiki, korka i aluminium.

W jaki sposób dopasować go do swojej kuchni? Pozwala na to szeroki asortyment pojemników na chleb dostępnych na rynku. Warto też zwrócić uwagę na to, by dostosować jego pojemność do potrzeb rodziny.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge